Woning verkopen, hoeveel kost dat? Makelaarkosten legt uit!

Wilt u weten welke kosten er verbonden zijn aan de verkoop van uw woning? Dan leggen wij van makelaarkosten u dit gaat uit. Als onafhankelijk makelaarsplatform, delen wij graag onze kennis en ervaringen met kopers en verkopers van woningen. Het verkopen van een woning is een grote stap en hiervoor wordt over het algemeen een verkoopmakelaar ingeschakeld. Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het verkopen van uw woning. Een greep uit de grote kostenposten zijn: opstartkosten en makelaarscourtage. Daarbij kunt u nog kiezen uit diverse makelaars, waaronder een NVM-makelaar. makelaarkosten neemt u mee in de wereld van kosten omtrent verkoop van woningen en legt u graag duidelijk uit waarmee u rekening dient te houden.

Een NVM-makelaar inschakelen?

Wanneer u opzoek wilt gaan naar een potentiële koper voor uw woning, kunt u kiezen uit diverse makelaars die de verkoop voor u regelen. Naast het feit dat elke makelaar zijn of haar eigen verkoopstrategieën en tarieven hanteert, is er ook nog een onderscheid tussen een ‘gewone’ VBO-makelaar en een NVM-makelaar. Deze term heeft u vast wel eens voorbij horen komen. Als u uw woning wilt verkopen, dient dit zorgvuldig en met kennis en goede onderhandelingsvaardigheden te gebeuren. Een NVM-makelaar is lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. Hierdoor bent u verzekerd van een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit op het gebied van marktkennis, opleiding en juridische zaken. De makelaar kan u hierdoor veel voordelen bieden en adviezen meegeven. Wij van makelaarkosten vinden dit zeker een belangrijk punt om een afweging over te maken. Een NVM-makelaar kost namelijk in verhouding met een VBO-makelaar meer. Daarbij bieden VBO-makelaars regelmatig dezelfde vergelijkbare voordelen voor een voordeliger tarief. Door vooraf goed vooronderzoek te houden naar de diensten van diverse makelaars en offertes op te vragen, kunt u een goede vergelijking maken. Bekijk kritisch de diensten, de kwaliteit en de werkwijze. Op basis van uw wensen, kunt u hierdoor een geschikte makelaar selecteren die past binnen uw budget.

Kosten verkoop woning

Er is geen algemene regel over hoeveel het kost om een woning te verkopen. Elke makelaar hanteert, zoals gezegd, een eigen tarievenopbouw. Daarbij spelen zaken als het aantal bezichtigingen, het opstellen van een taxatierapport, de periode dat de woning te koop staat en de omgeving een belangrijke rol omtrent de kosten voor het verkopen van uw woning. Wij leggen u graag uit met welke kosten u sowieso rekening dient te houden. Het merendeel van de makelaars hanteert makelaarscourtage. Dit is een percentage tussen de 1-2% van de verkoopsom. Deze vergoeding is bedoeld voor het grootste gedeelte van de diensten en werkzaamheden. Daarbovenop worden standaard opstartkosten berekend. Denk aan het maken van professionele foto’s, opvallende advertenties en aansprekende brochures. Al met al zitten hierin veel uren van de makelaar. De vervolgprocedure is geheel afhankelijk van uw woning en de belangstelling. Overige bijkomende kosten zijn onder andere notariskosten, bezichtigingen en open huis dagen.

Samengevat kosten verkoop woning makelaarkosten:

  • Vergelijk meerdere makelaars
  • Kies voor onafhankelijk advies
  • Ga goed voorbereid van start met betrouwbare informatie
  • Eenvoudig online makelaars vergelijken
  • NVM-verkoopmakelaar heeft een certificaat is aangesloten bij het NVM
  • VBO-makelaars kunnen vaak gelijke voordelen bieden
  • Onafhankelijk informatieplatform over makelaarskosten

Bezoek onze website voor meer informatie, zodat u weloverwogen een makelaar kunt kiezen voor de verkoop van uw woning: makelaarkosten.nl. Hierdoor kunt u al flink besparen op de kosten voor de verkoop van uw woning en bent u op de hoogte van de belangrijkste verkoop kostenposten. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn