Wat is haardhout?

Het is weer winter. Dat betekent koude, korte en donkere dagen. Voor veel Nederlanders een tijd om gezellig rond de open haard te gaan zitten. Mensen slaan in de herfst daarom massaal haardhout in. Haardhout, ook wel brandhout genoemd, is hout dat als doel heeft verbrand te worden. Dit levert thermische energie, oftewel warmte, en licht op. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om voedsel mee te bereiden. Zo kan er brood boven gebakken worden, of vlees of vis op gerookt worden. In deze gevallen wordt het hout meestal niet verbrand in een open haard, maar buiten, waar de rook de ruimte heeft om meteen in de lucht op te gaan. Ook kan het gebruikt worden om een kampvuur me te stoken of een vuurkorf brandend te houden. Bij deze toepassingen wordt het meestal gebruikt in de zomer, wanneer mensen buiten willen zitten rond een gezellig vuurtje. Voor al deze doeleinden geldt dat er verschil zit in de kwaliteit van hout. Deze verschillen hebben invloed op hoe lang het vuur zal branden en hoe groot het zal zijn. Een voordeel van haardhout is dat het een duurzame energiebron is. Dit is omdat hout relatief snel kan worden geproduceerd, waardoor de energiebron niet uitput. Er kunnen immers altijd nieuwe bomen gebouwd worden. Belangrijk is natuurlijk wel dat het hierbij gaat om bomen die speciaal gekweekt worden om dienst te doen als bronnen van haardhout, of overproductie van bos. Een oud bos is namelijk niet zomaar te herbouwen. Het gevaar van het kappen van hele bossen voor brandhout of andere zaken is woestijnvorming.

De voordelen van haardhout kopen bij De Haardhouthandelaar

De Haardhouthandelaar levert uitsluitend loofhout voor de open haard. De keuze voor loofhout komt voort uit het feit dat loofhout geschikt is voor open haarden: het spettert weinig vonken rond en geeft een vuur dat er mooi uit ziet. Wij bieden vier verschillende soorten hout: berkenhout, essenhout, eikenhout en mixhout. Deze houtsoorten hebben allemaal hun voor- en nadelen. Zo is het voordeel van berkenhout dat het gemakkelijk vlam vat. Het is namelijk zacht hout dat snel brandt. Bovendien geeft het veel warmte af. Essenhout brandt daarentegen minder snel, maar wel langer. U zult van essenhout dus minder nodig hebben dan van berkenhout, maar het levert wel minder warmte. Evenals berkenhout is het gemakkelijk aan te steken. De derde soort haardhout die wij leveren is eikenhout. Dit is ook een harde houtsoort, waardoor het net als essenhout lang blijft branden. Het brandt echter minder snel dan berkenhout, waardoor het een minder groot vuur geeft. Vooral in grote open haarden doet deze soort het goed. Tot slot verkopen wij mixhout. Hierbij kunt u kiezen uit een mix tussen berk en essen, of eik en essen. Al ons haardhout is oven gedroogd. Daardoor levert het minder rook op, wat weer beter is voor het milieu. Bovendien is ons haardhout van tevoren gekloofd. Zo komt het bij u aan in handzame formaten, en hoeft u niet thuis nog in de weer met het klein maken van het haardhout. Naast deze houtsoorten leveren wij houtbriketten. Dit is een samengeperste mix van zaagsel en spaanders. Het kenmerk van briketten is dat ze ontzettend snel branden. Een ander voordeel is dat ze gemaakt zijn van houtafval, waardoor u milieubewust bezig zijn. Bovendien gebruiken wij voor onze briketten onbehandeld hout, waardoor er geen vervuiling in de lucht of in uw schoorsteen terecht komt. Ook zijn de briketten in zo’n vorm geperst dat ze gemakkelijk te vervoeren of te tillen zijn. Ze zijn rechthoekig, en kunnen daarom gewoon op een pallet opgestapeld worden. Tot slot bevatten onze briketten weinig vocht. Hierdoor wordt er minder in as omgezet, wat minder rotzooi tot gevolg heeft. Ook wordt er minder rook gevormd. Behalve haardhout en briketten verkopen wij houtpellets. Dit zijn kleine stukjes hout, die lijken op een soort stokjes. Een voordeel van deze pellets is dat, wanneer ze in een pelletkachel gebruikt worden, de brandstoftoevoer precies gecontroleerd kan worden. Hierdoor kan er gereguleerd worden hoe warm het in de ruimte wordt, en kan een hoog rendement behaald worden. Een ander voordeel is dat pellets erg milieuvriendelijk zijn. Er komt bij verbranding namelijk evenveel koolstofdioxide vrij als de boom tijdens zijn leven heeft opgenomen. Het resultaat van verbranding van pellets is dus dat er geen koolstofdioxide bij wordt geproduceerd.

Onze service en werkwijze

Bij www.dehaardhouthandelaar.nl vinden we een goede service erg belangrijk. Onderdeel hiervan is daarom dat we gratis leveren door Nederland. Bovendien bezorgen we snel: indien u vóór vijf uur bestelt, heeft u uw haardhout de volgende werkdag nog in huis. U ontvangt de dag voor de levering een email met het tijdstip waarop wij schatten dat het haardhout bezorgd zal worden. Indien deze tijd voor u lastig is, is dat geen probleem: wij kunnen het hout gewoon neerzetten op een plek die u zelf prettig vindt. U hoeft namelijk ook niet aan de deur te betalen. Dit is wel een optie, maar u kunt ook vooraf online betalen, via iDEAL of creditcard. Zo kunt u zelf een betaalmethode kiezen waar u zich prettig bij voelt. Bovendien is ons haardhout binnen 14 dagen te retourneren. Indien u nog vragen heeft kunt u tijdens werkuren telefonisch contact met ons opnemen. Op andere gewenste momenten kunt u ons via de email bereiken, of een boodschap achterlaten op onze website. Op deze manieren proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn