Soorten openhaarden Amsterdam

In de grote stad kan het huis soms wat koud aanvoelen. Je komt thuis na een lange dag, hangt de jas aan de kapstok, zet de schoenen onder de verwarming en loopt de huiskamer in. De kamer kan, na een lange werkdag tussen veel werknemers, dan soms toch wel leeg aanvoelen. Veel mensen kiezen daarom voor openhaarden om hun interieur op te leuken. Bijvoorbeeld in Amsterdam worden steeds meer openhaarden geplaatst. Een openhaard heeft een aantal grote voordelen:

  • Heerlijke sfeer
  • Genieten van het vuur
  • Luisteren naar het knisperen
  • Genieten met het hele gezin

Dankzij een openhaard ontstaat er meteen een heerlijke sfeer in elke kamer. Niet langer is het interieur misschien wat saai, met een haard is elke kamer plotseling fijn om in te leven. Heerlijk een glaasje wijn drinken met je vriendin, of een bordspel doen met de kinderen, dankzij een openhaard fleurt de kamer helemaal op. Iedereen zal genieten van het vuur. Openhaarden in Amsterdam kunnen de kleine kamers die van zichzelf niet heel bijzonder zijn nieuw leven inblazen. Niet alleen het prachtige vlammenspel valt natuurlijk erg in de smaak, maar ook geeft de haard continue een lekkere warmte af. Tijdens de koude winterdagen is er niks lekkerder dan met een warme kop chocolademelk de openhaard aan te steken. En wat dacht je van de geur? De geur van lekker brandend hout in een openhaard is een geur die je nooit meer zult vergeten. Openhaarden in Amsterdam verspreiden in de winter de heerlijke geur van gezelligheid. Naast geur en tempratuur is natuurlijk ook het geluid erg belangrijk. Het knisperen van het hout in het vuur is ontzettend rustgevend. Je kunt heerlijk een boek lezen of lekker ontspannen televisie kijken. Op de achtergrond kalmeert de openhaard jou en je zorgen. Natuurlijk worden openhaarden in Amsterdam bijna altijd gedeeld, vaak door gezinnen. Het hele gezin komt dichter bij elkaar dankzij het gebruik van een openhaard. Kinderen zullen vaker beneden zijn of in de woonkamer hun huiswerk maken. Terwijl zij genieten van de openhaard kan jij genieten van hun aanwezigheid. Ook voor kerst of pakjesavond is een openhaard geweldig. De hele familie verzamelt zich rondom het vuur om de cadeautjes uit te pakken. In het leukste geval kunnen de verpakkingen daarna zelf ook op het vuur (wanneer ze hiervoor geschikt zijn!). Er hoeft echter helemaal geen speciale gelegenheid te zijn om het gezellig te hebben. Wanneer openhaarden in Amsterdam worden aangestoken ontstaan er spontaan aangename situaties in honderden woonkamers.

Openhaarden Amsterdam; inbouwhaarden

Openhaarden in Amsterdam bestaan in heel veel verschillende soorten en maten. Er zijn twee belangrijke types:

  • houten inbouwhaarden
  • gashaarden

Houten inbouwhaarden zijn de moderne variant van de traditionele openhaarden. Amsterdam is een stad met weinig ruimte, kamers zijn klein en huizen staan dicht op elkaar. Het is niet overal mogelijk om een schoorsteen te plaatsen, of om een grote openhaard aan te leggen. Een houten inbouwhaard is dan de perfecte oplossing. Inbouwhaarden hebben nog enkele andere grote voordelen ten opzichte van normale openhaarden in Amsterdam. Zo is een inbouwhaard over het algemeen een heel stuk zuiniger dan een normale openhaard. Met dezelfde hoeveelheid hout kan een veel hoger rendement behaald worden. Je bespaart dus in de kosten van de aanschaf van brandmateriaal. Je hoeft dus niet, wat sommige mensen denken, elke keer opnieuw naar de winkel te rijden om je openhaard te laten branden. Een ander belangrijk voordeel is dat een inbouwhaard co2 neutraal is. Het branden van de haard is dus niet slecht voor het milieu. Openhaarden, in Amsterdam of elders, zijn dus ook een milieubewuste keuze. Er zijn een aantal types inbouwhaarden. Zoals gezegd zijn openhaarden in Amsterdam soms lastig te plaatsen omdat er weinig ruimte is of een afvoer ontbreekt. Je kunt het type haard kiezen dat helemaal bij jouw situatie past. Een draaideurhaard bijvoorbeeld wordt gestookt net als een normale houtkachel. Dit type haard is zeer compact en heeft een hoog rendement. Een voordeel van deze haard is dat het glas heel handig weggedraaid kan worden, zodat de warmte in de haard blijft en deze lang en kordaat blijft branden. Een ander type is de liftdeurhaard. Een liftdeurhaard heeft eigenlijk bijna geen frame, waardoor hij zowel als openhaard en inbouwhaard is te gebruiken. Wanneer het glas dicht blijft kan de temperatuur in de haard hoog oplopen. Wanneer het glas openstaat geniet je wederom van een aangename temperatuur en het knisperen van de houtblokken.

Openhaarden Amsterdam; gashaarden

Het laatste type openhaarden in Amsterdam zijn de gashaarden. Deze worden veel gebruikt door mensen die ’s avonds nog even snel bij het vuur willen zitten, zonder daar eerst houtblokken voor aan te hoeven steken. Met één druk op de knop brand er in de haard een mooi vuur. Omdat gashaarden een speciaal afvoerkanaal gebruiken zijn ze eigenlijk overal in de woning te plaatsen. Door het dak, zoals een normale schoorsteen, maar bijvoorbeeld ook door een muur. Een aantal voordelen van gashaarden zijn dat ze een hele hoge levensduur hebben. Ze gaan een stuk langer mee dan een traditionele haard, zonder verder onderhoud. Het rendement van de haard is zelf in te stellen, je kunt zelf de kracht van het vuur bepalen. Het zicht op de vlammen is vaak uitstekend, waardoor je optimaal van de haard kunt genieten. Er zijn ook “namaakhoutblokken” te krijgen. Deze blokken plaats je in de haard, waardoor het lijkt alsof er een traditionele inbouwhaard aan het werk is. Openhaarden in Amsterdam zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen. Bestel jouw haard vandaag nog!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn