Kies voor je kind, kies voor een gastouderopvang

Gastouderbureausnoesje - GastouderopvangAls hard werkende ouder is het natuurlijk altijd een opgave om je werk te combineren met het opvoeden van je kinderen. Daarom is het als ouder belangrijk dat je kunt vertrouwen op instanties die je kinderen van je kunnen overnemen op het moment dat je op je werk bent. Tevens wil je dat je kind de juiste zorg en opvoeding geniet op het moment dat je er zelf even niet kunt zijn voor je kind. Kinderen opvoeden is natuurlijk een delicate aangelegenheid. Grove fouten op jonge leeftijd kunnen jaren na het incident nog altijd consequenties hebben. Kinderen absorberen veel meer op jonge leeftijd dan later, omdat ze nog geen filter hebben ontwikkeld op basis van eigen voorkeuren en persoonlijkheidskenmerken. Waar een volwassene negatieve invloeden kan weren of zaken die niet stroken met zijn of haar waarden, heeft een kind nog geen vergelijkbaar afweermechanisme. Alles komt dus zonder meer binnen en kan nog niet worden gecategoriseerd. Dus op deze jonge delicate leeftijd is van het groot belang dat kinderen omringd worden met de juiste mensen. Elke positieve invloed is namelijk net zo sterk als elke negatieve invloed, dus als je er voor kunt zorgen dat je kind bloot wordt gesteld aan allerlei positieve invloeden dan is dat alleen maar beter. Daarom is het zo belangrijk dat je niet alleen kijkt naar kinderdagverblijven die bijvoorbeeld dicht in de buurt zijn, maar vooral ook naar de kinderdagverblijven waarbij je zeker weet dat je kind met de juiste zorg wordt behandeld. Gezien kinderdagverblijven vaak nogal druk zijn, is er niet altijd evenveel aandacht voor je kind. Daarom kun je misschien beter kiezen voor een gastouderopvang. Een gastouderopvang heeft nooit meer dan 6 kinderen. Dit is zo volgens de wet. Tevens moeten gastouders zijn geregistreerd, dus je bent niet zo maar een gastouder. Een gastouderopvang is dan ook een goed alternatief voor ouders die het niet prettig vinden om hun kind bij een kinderdagverblijf achter te laten.

Wat is een gastouderopvang precies?

Een gastouderopvang is vergelijkbaar met een kinderdagverblijf. Net als een kinderdagverblijf zorgt een gastouder tijdelijk voor je kind op het moment dat jij zelf bijvoorbeeld aan het werk bent. Een gastouderopvang is echter niet hetzelfde als een kinderdagverblijf. Een gastouderopvang is in feite een opvang voor kinderen in het huis van de gastouder. Het is dus niet een instantie waar je de kinderen onderbrengt. Het is echt een individuele gastouder die het leuk vindt om voor kleine kinderen te zorgen. Door de kleinschaligheid blijft een gastouder altijd betrokken bij de kinderen. Er is sprake van een persoonlijke relatie die vaak ontbreekt bij een kinderdagverblijf. De term wijst ook op dit verschil. Een kinderdagverblijf roept al snel de associatie op van een soort onderdak dat je je kind geeft.  Met andere woorden, op een kinderdagverblijf is je kind even onder de pannen en wordt je kind vermaakt. Een gastouderopvang is veel meer gericht op opvoeding en het zijn van een ouder voor je kind. Door de kleinschaligheid is dit ook veel gemakkelijker te realiseren via de gastouderopvang, dan via een kinderdagverblijf. Verder kun je een gastouderopvang zien als een manier om je kind de juiste opvoeding te verschaffen. Het is dus niet alleen een opvang, een plek om je kind onder te brengen, het is ook een plek waar je je kind kunnen laten ontplooien op een manier waartoe je zelf de mogelijkheden en wellicht de kunde niet hebt. Een gastouder is vaak zeer ervaren in het omgaan met kinderen en het sturen van kinderen. Ondanks het idee dat een kind opvoeden het moeilijkste ‘beroep’ is wat je je maar kunt voorstellen, je bent immers verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een kind tot een volwaardig mens, heb je voor dit ‘beroep’ geen enkele opleiding nodig. Toch heb je bij je eerste kind per definitie geen enkele ervaring met een kind opvoeden. Het is dan ook niet vreemd dat je graag gebruik wil maken van een professionele opvoeder. En dit kun je dus realiseren via een gastouderopvang.

Hoe vind ik de juiste gastouder(s)

Via gastouderbureausnoesje.nl kun je de meest betrouwbare en goed aangeschreven gastouders vinden. Op deze site vind je:

  • Ouders
  • Gastouders
  • Opvanglocaties

Elke gastouderopvang is anders net zoals elk kinderdagverblijf anders is. Het is dus voor jezelf belangrijk om van te voren goed in je hoofd te hebben wat je belangrijk vindt en wat je wilt voor je kind. Deze wensen kun je kenbaar maken aan de mensen van de website en vervolgens kunnen zij proberen een geschikte gastouderopvang voor je te vinden. Het kan dus ook best zijn dat het niet klikt of dat je het niet eens bent met de wijze waarop de ‘ouders’ van de gastouderopvang te werk gaan. Het is wel belangrijk om hier goed over na te denken, want ouders zijn vaak bevooroordeeld en denken dat hun opvoedmethode de beste is. Maar als je terecht komt bij een ervaren gastouder, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze persoon opereert op basis van jarenlange ervaring met kinderen. Het is dan ook zeer aan te raden om de woorden en methodes van een expert serieus te nemen en eerder te twijfelen aan je eigen ideeën. Als je al 4 kinderen hebt, en je weet hoe het werkt, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Hoe het ook zij, je bent op zoek naar een juiste balans en die balans zal gastouderbureausnoesje voor je proberen te vinden. Dus als je op zoek bent naar een gastouderopvang, dan is het zeer aan te raden om gebruik te maken van deze website.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn