Het verbranden van pellets

Het verbranden van pellets, een reeds bekende manier om het huis op een aangename temperatuur te houden. Wat is een pellet? Een pellet is een klein stukje materiaal dat onder hoge druk is samengeperst. Een pellet kan gemaakt worden van verschillende afvalstoffen. Zo is het mogelijk pellets te maken uit voedselresten, overblijfselen van veeteelt of landbouw, en bijvoorbeeld van industrieel afval. De meest voorkomende pellets zijn de houtpellets. Een houtpellet wordt gemaakt met zaagsel. Dit zaagsel wordt onder hoge druk met elkaar verbonden en laat vervolgens niet meer los (tot de pellet verbrand wordt). Steeds vaker kiezen mensen voor een pelletkachel in plaats van een houtkachel of zelfs een gaskachel. Dit is niet heel gek, want het verbranden van pellets heeft een aantal grote voordelen wanneer dit wordt vergeleken met traditionele verbrandingsmethodes. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Een hoog rendement
  • Eenvoudige opslag
  • CO2-neutraal
  • Zeer zuinig
  • Weinig restafval
  • Goedkoop

Een belangrijk voordeel van pellets is dat ze een heel hoog rendement hebben. Dit komt omdat er bij de productie van een pellet heel weinig vocht in het hout blijft zitten. Omdat dit vocht niet opbrandt, kan een kleine pellet dus al gauw lang branden. Om het wat overzichtelijker te maken, één kilo pellets kan al makkelijk een uur branden. Dit rendement kan nog eens worden verhoogd wanneer speciale pellet kachels worden aangeschaft. Een pelletkachel gebruikt een wormschroef om de pellets uit een ondergrondse opslag naar boven te brengen. Door deze ondergrondse opslag blijven de pellets droog en kunnen er ook een aanzienlijk aantal worden opgeslagen. Een pelletkachel kan ook registreren wat de temperatuur is in de kamer. Dit is belangrijk, om zo te kunnen bepalen om er pellets verbrand moeten worden. Wanneer de temperatuur in de kamer hoog is, zal de schroef minder snel draaien, waardoor minder houtpellets op het vuur komen. De temperatuur blijft dan aangenaam, maar het verbruik neemt af. Hierdoor blijft het rendement ontzettend hoog, een stuk hoger dan bij een standaard hout- of gaskachel. Wanneer er in het huis geen plek is voor een ondergrondse opslag, niet getreurd! Pellets kunnen eigenlijk overal worden opgeslagen. Het enige waarvoor gezorgd moet worden is dat de pellets niet nat worden. Wanneer een houtpellet nat wordt neemt het rendement (logischerwijs) af. Een pellet kan wel gewoon worden opgeslagen in bijvoorbeeld de garage of in een schuurtje. Wanneer ze uit de regen staan en niet teveel in aanraking komen met vocht, is alles goed!

Pellets en het milieu

Waarom pellets verbranden wanneer elektriciteit of gas ruimschoots voorhanden is? Een pellet is CO2-neutraal. Een boom neemt tijdens zijn leven een bepaalde hoeveelheid CO2 op, we leren dit allemaal op de basisschool. De tropen worden niet voor niks de “longen van onze planeet” genoemd. De koolstofdioxide die vrijkomt bij de verbranding van hout, staat niet geheel toevalligerwijs vrijwel gelijk aan deze opname. Wanneer een boom in brand vliegt komt al deze opgenomen CO2 dus weer in de lucht, maar voegt hier zelf verder niks aan toe. Hierbij moet natuurlijk wel gezegd worden dat ze nog wel vervoerd moeten worden naar een winkel of naar het magazijn. Bij dit transport komt natuurlijk ook de nodige koolstofdioxide vrij. Deze volumes zijn echter vele malen kleiner dan die van bijvoorbeeld de verbranding van fossiele brandstoffen. Een houtpellet is dus één van de meest zuinige en milieubewuste manieren van verbranding. Er zijn ook verantwoorde aanbieders die enkel gebruik maken van schoon afvalhout, gekapt in goed beheerde, gecertificeerde productiebossen. Wanneer dit hout wordt gecombineerd met een milieubewuste manier van drogen, malen en zorgvuldig wordt vervoerd, dan zijn houtpellets volledig CO2-neutraal. Er blijft na de uiteindelijke verbranding ook heel weinig restafval achter. Maar 1% van de pellet blijft achter in de vorm van as. In het sommetje dat zojuist is gemaakt, 1 kilogram is 1 branduur, blijft na een uur branden dus 10 gram as over. Deze hoeveelheid is eigenlijk verwaarloosbaar. Het afvalmateriaal is eenvoudig met een stofzuiger op te zuigen. Tot slot zijn pellets ontzettend goedkoop. De prijs kan wel variëren, afhankelijk van de seizoenen. In de zomer is het makkelijker om hout te kappen dan in de winter. De extra kosten die gemaakt moeten worden zijn in de winter doorberekend in de prijs. Houtpellets zijn daarom in de winter iets duurder in de aanschaf.

Kleur van een pellet

De kleur van een pellet is afhankelijk van het type hout dat is gebruikt. De kleur is dus een belangrijke indicatie van kwaliteit. Er zijn bepaalde boomsoorten die langer en feller branden dan anderen. Een soort die vaak in de openhaard wordt gebruikt is eik. Dit materiaal brandt erg lang, maar brandt niet erg fel. De vlammen zijn geleidelijk en het materiaal wordt erg heet. Dit is dus een goede houtsoort om pellets van te maken. Je wilt dat een pellet lang brandt en niet na korte tijd al is verdwenen. Een lichte pellet kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld dennenhout. Zoals de meesten misschien wel weten brandt een den hevig, maar ook kort. Na korte tijd is de boom verdwenen. Hetzelfde geldt voor pellets van dit materiaal. Wanneer je op zoek gaat naar houtpellets van hoge kwaliteit is de kleur dus erg belangrijk. Een goede aanbieder is bijvoorbeeld teswood. Zij bieden houtpellets van uitstekende kwaliteit die bovendien worden gemaakt van verantwoord hout. De houtpellets zijn dus CO2-neutraal en dragen niet bij aan de opwarming van de aarde. Ga eens kijken op deze website en bestel vandaag nog!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn