EPDM plaatsen als dakbedekking.

Tegenwoordig is EPDM niet meer weg te denken. EPDM is een synthetisch rubber dat veel toepassingen kent. EPDM staat voor Ethyleen- Propyleen- Dieen- Monomeer. Het wordt niet alleen in de bouwbranche gebruikt, het kent vele toepassingen. Zo wordt het ook bijvoorbeeld in de automobiel branche gebruikt voor bijvoorbeeld het gebruik van raam, portier en afdichting rubbers. EPDM is een populair materiaal omdat het relatief goedkoops en een zeer lange levensduur heeft. Bij interexpress verkopen ze het beste EPDM folie, ze hebben een breed aanbod en bieden een hoge kwaliteit aan de klanten. 

Hoe wordt dakrubber geplaatst?

Meestal maakt men bij plaatsing van een EPDM dakbedekking gebruik van een grote op maat gemaakte folie dakrubber. Gaat het om meerdere stukken folie, dan worden deze telkens met een overlap naast elkaar bevestigd. De naad wordt dan vastgelijmd zodat het geheel waterdicht blijft. De dikte van EPDM folie varieert doorgaans van 1 tot 1,50 millimeter. 

Er zijn verschillende manieren om een EPDM dakbedekking te plaatsen, hieronder zijn in ieder geval drie manieren voor je uitgelegd:

  • EPDM lijmen: de folies worden op de onderliggende laag vastgelijmd. Het moet wel gaan om een ondergrond die geschikt is voor verlijming. Combineer je de nieuwe dakbedekking bijvoorbeeld met dakisolatie, dan kan je in sommige gevallen de EPDM folie rechtstreeks op de isolatieplaten lijmen. In andere gevallen zal je nog een tussenlaag moeten voorzien. 
  • EPDM met ballastlaag: Bij deze plaatsingsmethode van EPDM komen de folies dakrubber los op het dak te liggen. Ze worden op hun plaats gehouden door een ballastlaag, bijvoorbeeld grind. Het voordeel van het plaatsen opdelen manier is dat de plaatsing erg snel kan verlopen. 
  • Mechanische bevestiging. Het is ook mogelijk om een EPDM folie mechanisch te bevestigen. Dit kan zowel langs onder als bovenop de dakbedekking gebeuren. 

Bruikbaar in alle weersomstandigheden 

Door deze ingewikkelde termen lijkt EPDM een nieuw materieel, maar al meer dan dertig jaar worden in Europa, Amerika en het Midden Oosten met succes daken gemaakt met deze soort rubber. Dat geeft meteen aan dat EPDM in allerlei weersomstandigheden te gebruiken is. Nog steeds voldoen deze al bestaande aan de huidige normen, DIN en ASTM, waarmee deze rubberen bedekking heeft bewezen ook duurzaam en ecologisch te zijn. Bovendien is EPDM dakbedekking onderhoudsarm en gaat dit ook lang mee. 

Het prettige is dat dit materiaal gemakkelijk te verwerken is en dat daarom de doe-het-zelver er ook zo goed mee uit de voeten kan. De EPDM dakfolie wordt speciaal voor je op maat gemaakt, dit voorkomt naden in je dak op locatie. Op deze manier kun je zeer snel en heel eenvoudig je dak waterdicht maken met EPDM. EPDM kun je in elk van de vier seizoenen goed plaatsen. 

Het verwerken van EPDM in de winter is ook goed mogelijk, let echter wel bij het verwerken van de EPDM op de temperatuur. Het advies som niet EPDM bij een temperatuur onder de vijf graden niet te verwerken. Dit is in verband met het resultaat EPDM gewoon een stuk stugger is bij koude temperaturen waardoor de verwerking ervan wel een stukje lastiger zal gaan. Wanneer je toch EPDM plaatst en het vriest niet, dan zul je geen ernstige hinder hebben van de kou. 

https://www.interexpress.nl/epdm

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn