Alcoholverslaving

Hoeveel mensen in Nederland hebben te maken met een alcoholverslaving? Dit zijn er waarschijnlijk meer dan we met zijn allen zouden denken. Het grote probleem hiermee, is dat alcohol zeer geaccepteerd is in onze samenleving. Het valt daardoor niet zo heel erg snel op als iemand op een problematische manier met drank omgaat. Als mensen denken aan alcoholisme, dan denken ze vaak aan personen die in de goot beland zijn, die zwalkend over straat gaan en die de hele dag de fles binnen handbereik hebben. Maar dit is een heel erg clichébeeld van een alcoholverslaving. Feit is dat er gewoon heel veel mensen zijn die vallen binnen het criterium, zonder dat je daar als omgeving direct iets van merkt. Juist doordat alcoholische dranken zo alomtegenwoordig zijn en iedereen het normaal vindt dat je een drankje neemt, valt het niet snel op als iemand meer neemt dan anderen. Dat neemt niet weg dat het wel een belemmering kan gaan vormen in het dagelijks leven, dat mensen er last van kunnen krijgen. Het is daarom ook goed als er meer bekendheid komt over alcoholverslaving, zoals feiten over wanneer je nu eigenlijk verslaafd bent.

Wanneer is sprake van alcoholverslaving?

Zoals gezegd vinden we het allemaal heel normaal om met regelmaat een alcoholische versnapering te nemen. Velen nemen ook iedere dag wel een drankje en er is niemand die daar vreemd van opkijkt. Maar wanneer is er nu dan sprake van alcoholverslaving? Dat is het geval als je:

  • meer dan twee of drie alcoholische consumpties per dag neemt
  • eenmaal per week een grote hoeveelheid drinkt, ook wel binge drinking genoemd
  • geen controle meer hebt over de gewoonte van het drinken
  • niet meer normaal kunt functioneren als gevolg van je alcoholgebruik

Die laatste twee punten, dat is wat wij met zijn allen vooral voor ogen hebben als het gaat om een alcoholverslaving. Het niet meer gewoon kunnen functioneren, het verlies van controle. Maar de kans is groot dat je van de eerste twee punten het probleem niet zo inziet. En daar zit voor de maatschappij als geheel dus het knelpunt. Doordat binge drinking pas als probleem wordt gezien als het heel vaak gebeurt, blijft het gevaar ervan onderschat. Er zijn immers zovelen die dit ieder weekend doen, hoe kan het dan een verslaving zijn? En een alcoholverslaving bij meer dan twee of drie consumpties per dag? Ook dat zal velen vreemd in de oren klinken, want wie van ons drinkt er niet een wijntje bij het eten, om zich ‘s avonds ook nog eens een glas in te schenken?

Langzame ontwikkeling

Je ziet, de lijn is dus dun en volgens de officiële criteria is er dus veel vaker sprake van een alcoholverslaving dan de meesten zullen denken. Daar komt nog eens bij dat het een verslaving is die zich vaak langzaam ontwikkeld. Er zijn weinigen die plots van de ene op de andere dag heel veel gaan drinken, vaak sluipt het er langzamerhand in, komt er eens in de zoveel tijd opeens een extra glaasje per dag bij. Het herkennen van een alcoholverslaving is daarom lastig en het is handig om hierover nog wat meer te weten. Bijvoorbeeld de symptomen waar je op kunt letten. Op Solutions-Center.nl kun je een helder overzicht vinden van zaken die er op kunnen duiden dat er sprake is van alcoholisme in plaats van normaal drankgebruik. Je kunt bij hen ook een zelftest doen, om na te gaan hoe jij er voor staat op dit gebied. Heb jij zelf een alcoholverslaving of ken jij iemand met deze verslaving? Neem dan contact op met SolutionS Center, zij bieden behandelingen hiervoor aan en kunnen jou helpen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn