Online advies bij de fysiotherapiepraktijk

Hierhebikpijn - FysiotherapiepraktijkIk heb sinds 10 maanden last van mijn knie. Ik kan de knie niet meer volledig buigen of strekken. Nu is dit niet direct heel problematisch want ik kan nog rustig wandelen, fietsen, bergen beklimmen, en noem het maar op. Voor al deze activiteiten hoef je je knie namelijk niet volledig te strekken of te buigen. Bij deze activiteiten voel ik wel dat er iets niet helemaal zuiver is, maar het is meer een verhoogd bewustzijn doordat ik de knie voel, in plaats van echte pijn. Die daadwerkelijke pijn ontstaat als ik de knie ga buigen. En dan doet het ook echt flink pijn. Zo was ik bijvoorbeeld in Egypte waar ik een massage kreeg en de masseur boog mijn knie helemaal door waardoor ik het bijna uitschreeuwde van de pijn. Het voordeel en tegelijk ook het nadeel van dit soort pijnen is dat je het kan reguleren en ervoor kan zorgen dat je de pijn niet voelt. Op dat moment maak je jezelf wijs dat er niets aan de hand is en ga je verder met je dagelijkse leven. Zo kun je nog rustig op de fiets naar je werk gaan zonder pijn. Maar het feit dat ik geen pijn voel, wil niet zeggen dat er geen problemen zijn met de knie. Het gebrek aan echte pijn weerhield mij ervan om de dokter te bezoeken of een fysiotherapiepraktijk. Daarom is het goed om te weten dat je, in dit soort gevallen, online een fysiocheck kan doen. Ik hoef dan dus niet direct naar een fysiotherapiepraktijk, ik kan eerst zelf even de klachten invullen via de website hierhebikpijn.nl en dan komt daar een mogelijke diagnose uit naar voren. Dit heb ik gedaan en daaruit bleek dat ik waarschijnlijk degeneratief meniscus letsel had. Dit is een letsel dat optreed rond je 30ste levensjaar door slijtage. Hier is niks aan te doen, je kunt het dus niet terugdraaien. Wat je wel kan doen is voorkomen dat het alsmaar erger wordt. En hiervoor moest ik dus toch naar een echte fysiotherapiepraktijk. Ik was dus ook erg blij met de mogelijkheid om online te checken wat er mis is, want doordat je deze online check gemakkelijk even kunt doen, wist ik wat er waarschijnlijk aan de hand was en wist ik ook dat er actie ondernomen moest worden. Dus twee weken later was ik bij de fysiotherapiepraktijk.

Mijn ervaringen binnen de fysiotherapiepraktijk

Een online check is natuurlijk iets heel anders dan wanneer je je knie laat onderzoeken door een fysiotherapeut in een fysieke fysiotherapiepraktijk. De fysiotherapeut deelde echter de mening van de online check en was ervan overtuigd dat het inderdaad ging om degeneratief meniscus letsel. Mede door mijn verhaal, mijn symptomen en zijn inspectie van de knie kwam hij tot deze conclusie. Hij vertelde me dat als ik het 100% zeker wilde weten, ik eventueel een MRI scan kon laten doen. Maar ik vertrouwde zijn oordeel mede ook omdat een MRI scan nogal prijzig is. Vervolgens stelde hij een plan van aanpak op qua fitness activiteiten. Hij vertelde me dat ik vooral moest doorgaan met wandelen en fietsen wat ik altijd al doe en als het een beetje mogelijk was moest ik ook gaan zwemmen. Inmiddels zwem ik 2 keer per week. Omdat ik mijn knie niet volledig kan buigen en strekken kan ik niet zonder meer alle oefeningen doen. Daarom moet je dus ook niet zelf beginnen met fitness. Je kunt beter naar een fysiotherapiepraktijk gaan om daar van een professional te vernemen welke oefeningen het beste zijn voor je knie. Ik heb dus samen met de fysiotherapeut in de fysiotherapiepraktijk een lijst opgesteld met een serie oefeningen die mijn meniscus versterken en het slijten van de meniscus tegen gaan. In feite vertraag daarmee je het natuurlijke proces, zodat je niet op je 40ste met krukken hoeft te lopen. Dit is een beetje overdreven, want zo snel hoeft dat niet te gaan, maar het is wel een adequate weergave van wat er kan gebeuren als je het op zijn beloop laat. Dus als je een pijntje voelt en je twijfelt of het misschien nodig is om een fysiotherapiepraktijk te bezoeken, dan kun je altijd even de online check doen. Op die manier kun kijken of je klachten wellicht gerelateerd zijn aan bekende aandoeningen.

De klachten voor en na het bezoek aan de fysiotherapiepraktijk

Zoals gezegd is het bezoek aan de fysiotherapiepraktijk geen manier om het letsel terug te draaien dus ik heb nog altijd pijn en dat zal ook wel altijd zo blijven. Maar door de vele oefeningen die ik uitvoer in en buiten de fysiotherapiepraktijk is mijn knie wel soepeler geworden. Ik kan mijn knie nu wel verder buigen en strekken voordat de pijn intreedt. Verder heb ik er nauwelijks nog last van als ik rust. Voorheen was het zo dat, ook al was ik niet aan het bewegen, dan voelde ik wel dat er iets niet in de haak was. Als ik bijvoorbeeld op de bank zat met een gebogen knie en ik stond daarna op dan moest ik heel rustig mijn knie strekken om mijn been te laten wennen aan de gestrekte positie. Nu ik een fysiotherapiepraktijk bezoek zijn dat soort zaken verleden tijd. Ik merk dat mijn knie in ieder geval sterker is, maar zoals gezegd zal ik altijd klachten blijven houden. Het verschil is dat de klachten minder zijn, ik ze beter kan reguleren en de klachten niet snel erger zullen worden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn