Nog nooit naar een boekhouder gezocht? Waarom niet eigenlijk?

Mijn bedrijf begon ooit als eenmanszaakje. Hartstikke leuk, kleinschalig en vooral overzichtelijk zodat ik altijd wist wat er speelde. Ik wilde alles onder controle hebben, weten wat er binnenkwam en wat er uitgegeven werd. Rapporten vol heb ik gemaakt over de financiële situatie en de mogelijkheden. Toen het bedrijf internationale klanten aan begon te trekken en samenwerkingen aanging met andere bedrijven over de grens, werd het steeds lastiger om alles bij te houden. Ik begon achter de feiten aan te lopen en wist dat het niet ging zoals het moest. Mijn vader vroeg of ik nou al een boekhouder gezocht had. Een boekhouder gezocht? Nee, daar had ik nog nooit aan gedacht. Waarom ik geen boekhouder gezocht had? Omdat ik het idee had dat dit me alleen maar geld zou gaan kosten. Maar dat bleek dus helemaal niet waar te zijn. Had ik eerder een boekhouder gezocht, dan had ik waarschijnlijk meer winst kunnen maken dan ik nu gedaan had. En ik had een beter bedrijf gehad omdat de administratie beter op orde had gehad. Daarom heb ik direct een boekhouder gezocht en werd direct overrompeld door de mogelijkheden. Want die zijn eindeloos, en niet op een makkelijke manier:

  • Boekhouders voor enorme bedrijven;
  • Boekhouders met enorme tarieven;
  • Boekhouders die direct volledige inzage en intakegesprekken willen;
  • Boekhouders die vanuit India werken.

Ik heb vooral een boekhouder gezocht die goed bereikbaar zou zijn, zich in Nederland bevond en die zich ook richt op internationale bedrijven met een beperkte omvang. Uiteindelijk kwam mijn zoektocht uit bij A&A Houten (aenahouten.nl). Heb je lang een boekhouder gezocht en wil je slagen? Dan is dit je kans.

Waarom nu wel een boekhouder gezocht?

Ik ben nu op zoek gegaan naar een boekhouder omdat ik in begon te zien dat ik veel uren bezig was met de dingen waar ik eigenlijk helemaal niet goed in ben. Ik ken de internationale regels niet zo goed, ik ben niet goed met cijfers en weet nooit welke getallen ik wel of niet in officiële rapporten moet plaatsen. Maar dat is niet de reden waarom ik nu ineens een boekhouder gezocht heb. Dat heeft te maken met het feit dat ik een bedrijf over wil gaan nemen. Dan heb je investeerders nodig, maar die krijg je niet wanneer je niet de juiste rapporten kunt laten zien en aan kunt komen met cijfers die de echte staat van het bedrijf laten zien. Mijn boekhouder had daar geen enkel probleem mee en presenteerde binnen de kortste keren de rapporten en cijfers die ik moest hebben en legde uit waar ik de nadruk op moest leggen als ik investeerders over wilde halen. Helemaal perfect, want uiteindelijk heb ik het geld binnen kunnen halen en heeft mijn boekhouder me geholpen bij het overnemen van het bedrijf dat nu opgegaan is in mijn onderneming.

Niet alleen gemak, ook vooral juistheid

Het gaat me niet alleen om gemak of het feit dat de boekhouder sneller is, of investeerders binnenhaalt. Nee, het gaat mij er vooral om dat de cijfers nu correct zijn en ik binnen een mum van tijd kan zien wat ik moet doen om bij te sturen en waar het geld zit. Op die manier kan ik beter schakelen. Niet alleen op dit moment, maar vooral op het gebied van keuzes voor de toekomst is het van belang dat de administratie op elk moment op orde is en juist is. Dan kun je de keuzes maken die gemaakt moeten worden om echte stappen te zetten binnen een echte onderneming met een echte boekhouder.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn