Waarom een insectenhotel in je tuin?

Waarschijnlijk heb je wel eens iets gehoord over een insectenhotel. Je hebt misschien gelezen dat het belangrijk is om dit in je tuin te plaatsen en dat je op deze manier de natuur een handje helpt. Maar waarom zou je dit nu doen? Veel mensen zijn niet direct fan van insecten en zijn daarom niet enthousiast om met een insectenhotel deze kriebelende beestjes nog meer naar de tuin te lokken. Het is dan goed om te weten dat je hiermee niet alleen de natuur een handje helpt, maar dat het ook veel voordelen biedt voor je tuin. Hier vertellen we je graag iets meer over.

Voordelen insectenhotel

Het zal inmiddels wel bekend zijn bij de meeste mensen dat het slecht gaat met de insectenstand in Europa. Reed je vroeger een stukje met de auto, dan zaten je ramen onder de dode beestjes. Tegenwoordig heb je daar geen last meer van. Hoewel dit jou veel schoonmaakwerk scheelt, is het voor de natuur geen goed nieuws. Een insectenhotel in jouw tuin maakt maar een klein beetje verschil, maar alle beetjes helpen. Wat is nu het probleem van een te lage insectenstand? Het brengt verschillende problemen met zich mee voor de natuur. Sommige insectensoorten eten bijvoorbeeld bladluis, waardoor ze natuurlijke plaagbestrijders zijn. Daarnaast zijn er ook soorten die zorgen voor bestuiving van planten. Bovendien vormen insecten weer voedsel voor vogels en egels, zij hebben deze beestjes nodig om te kunnen overleven. Een insectenhotel in jouw tuin is daarom niet alleen goed voor de natuur, het levert jou ook verschillende voordelen op:

  • plaagdieren zoals bladluis worden bestreden, dus je hoeft hier zelf niet mee aan de slag te gaan
  • je planten worden beter bestoven
  • egels en vogels zullen naar jouw tuin komen om te eten

Reden genoeg dus om eens te kijken naar de mogelijkheden en zelf een insectenhotel in de tuin te plaatsen!

Kopen of zelf maken?

Hoe maak jij je tuin, hoe groot of klein deze ook is, nu aantrekkelijker voor insecten? Je hoeft niet per definitie een insectenhotel te plaatsen, je kunt dit ook op andere manieren doen. Zo kruipen de beestjes bijvoorbeeld graag in holle stengels of in rot hout. Wat tuinafval laten liggen kan dus al helpen. Maar veel mensen hebben hun tuin graag netjes en dan is dit dus niet echt een optie. Je kunt dan zelf aan de slag gaan om een insectenhotel te maken, maar gemakkelijker is het natuurlijk om een kant en klaar exemplaar te kopen. Verschillende soorten insecten wonen graag in verschillende soorten materialen. Bij een kant en klaar hotel is hier helemaal rekening mee gehouden. Deze zijn zo opgebouwd dat er voor verschillende beestjes geschikte leefruimte in te vinden is. Daarnaast zijn deze hotels voorzien van een dak, zodat de woonruimte ook zoveel mogelijk droog blijft. Deze kant en klare hotels zijn bovendien best voordelig geprijsd, waardoor het eigenlijk niet de moeite waard is om zelf aan het knutselen te slaan. Bij vogelhuisjes.nl kun je kiezen uit verschillende modellen in verschillende prijsklassen. Ook voor jouw tuin en budget is er bij hen een geschikt insectenhotel te vinden!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn