Rijksmonument

In Nederland zijn er diverse panden aangewezen als rijksmonument. Wat houdt dit nu in? Dit houdt in dat er bepaald is dat deze gebouwen van grote historische waarde zijn en dat ze daarom een beschermde status hebben gekregen. Dit kan zijn vanwege de oudheid van een bepaald pand en dat is ook hoe de meeste mensen monumenten zien, als erg oude gebouwen. Maar niet alleen het bouwjaar bepaalt of iets als rijksmonument aangewezen wordt, het kan ook zijn dat iets is uitgevoerd in een bijzondere bouwstijl. Een bouwstijl die niet zo heel veel meer voorkomt en daarom zoveel mogelijk behouden dient te worden. Wat kunnen nu alleen monumentale panden zijn? De kans is groot dat je nu denkt aan kastelen, kerken, kloosters en misschien zelfs molens. Maar ook een woonhuis kan een beschermde status hebben. Ook huizen kunnen immers erg oud zijn of uitgevoerd zijn in een bijzondere bouwstijl. In diverse delen van Nederland bestaat al vele eeuwen bewoning en het zal dan ook niet verbazen dat er diverse woningen in ons land benoemd zijn tot rijksmonument.

Wonen in een rijksmonument

We noemden hierboven al een paar misverstanden die er bestaan omtrent monumenten en stippen er hier graag nog één aan, namelijk het idee dat een rijksmonument altijd leeg staat en een soort van museale functie heeft. Ook dit is namelijk niet het geval, in het geval van een woonhuis is bewoning echt prima mogelijk! Het fijne van wonen in een dergelijk pand, is dat je over een huis beschikt met een uniek karakter. Het is geen dertien in een dozijn ontwerp, maar juist een ontwerp dat je niet ergens anders tegen zult komen in exact dezelfde vorm. Dat maakt dat het wonen hierin echt bijzonder is. In de eerste plaats omdat je in veel gevallen gewoon de historie ervan kunt voelen, in de tweede plaats omdat een rijksmonument vaak over prachtige details en architectuur beschikt. Lijkt het jou ook wel wat om in een dergelijk pand te wonen? Dan is het goed om te weten dat het niet altijd zo gemakkelijk is om dit te kopen. Zo vaak komen er immers geen monumentale huizen te koop te staan. En als ze al beschikbaar zijn, dan zijn er vaak heel veel zaken waar je aan moet denken bij de aankoop ervan. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar aan het verbouwen gaan in een rijksmonument.

Specialistische makelaar

Daar komt nog eens bij dat het lastig kan zijn om de waarde van een dergelijk pand in te schatten, wat is nu een goed bod om te doen als jij een bepaald rijksmonument wilt kopen? Vanwege dergelijke lastige punten, is het verstandig om een makelaar in te schakelen die verstand van zaken heeft op dit gebied. Nu zijn er niet heel veel makelaars die hiervan op de hoogte zijn, als jij een goed adres hiervoor zoekt, dan moet je bij Hofstaete Monumentaal zijn. Deze makelaardij is gespecialiseerd in de aankoop en verkoop van monumentale gebouwen en kan jou daardoor heel goed adviseren bij:

  • het bepalen van een goede aankoop- of verkoopwaarde
  • het aanvragen van subsidies voor onderhoud
  • het indienen van bouwaanvragen
  • fiscale aspecten die komen kijken bij het bewonen van een rijksmonument

Je merkt, wonen in een dergelijk pand is toch even net iets anders dan wonen in een gewoon woonhuis en je kunt dan wel wat begeleiding gebruiken. Door de hulp van Hofstaete Monumentaal in te schakelen, kun je er zeker van zijn dat alles goed verloopt. Op HofstaeteMakelaardij.nl kun je alles lezen over hun werkwijze en de diensten die zij kunnen leveren met betrekking tot een rijksmonument!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn